Duiken op Mallorca de moeite waard?

Het grootste eiland van de Balearen, Mallorca, is een divers vakantieparadijs dat een breed scala aan activiteiten biedt. In de hoofdstad Palma kunt u wandelen in de Tramuntana, windsurfen voor de kust, slenteren over kleurrijke markten of genieten van kunst en cultuur.

Minder bekend is of het de moeite waard is om te duiken op Mallorca. Je kunt dagen of zelfs weken de mooiste duikplekken rond het eiland verkennen, of je strandvakantie combineren met een korte proefduik op Mallorca als je eerst de hobby wilt leren kennen. Hier hebben we de belangrijkste tips voor je op een rijtje gezet.

Duiken op Mallorca is natuurlijk niet te vergelijken met mondiale hotspots zoals het Great Barrier Reef in Australië of de Blue Hole in Belize, maar het Spaanse eiland is ook veel makkelijker en goedkoper te bereiken. Mallorca is een goede keuze, vooral voor beginners en nieuwsgierigen.

Duiken op Mallorca is een geweldige ervaring, vooral in het zuiden en zuidwesten van het eiland, omdat hier de grootste en mooiste zeereservaten liggen. Daarom hebben zich hier veel duikscholen gevestigd. Maar op welk van de prachtige stranden van Mallorca je je accommodatie ook boekt, je bent binnen een uur of twee bij alle duikcentra.

Als je geen georganiseerde duiktrips met vervoer vanaf je hotel boekt, moet je naar Port Andratx gaan om te duiken op Mallorca. De plaats staat niet alleen bekend om de dichtheid van beroemdheden, maar ook om het bijzonder grote aanbod aan duikscholen.

De mooiste duikgebieden van Mallorca op een rijtje:

Illa del Toro zee reservaat (tegenover Santa Ponsa)

De beschermde Illes Malgrats (ook voor Santa Ponsa)

Het offshore-eiland Sa Dragonera (in het zuidwesten)

Het Cabrera National Park (in het zuidoosten)

De piratengrot Cala Varques (bij Porto Cristo)

De baai van Palma met talrijke scheepswrakken

Als duiken de focus is van uw reis naar Mallorca, moet u de herfstmaanden kiezen. De Middellandse Zee is na de lange zomer aangenaam warm en het water is in deze tijd heel helder, dus je hebt goed zicht. Veel duikscholen sluiten echter aan het einde van het hoogseizoen en er zitten inmiddels veel kwallen in het water. Een andere optie zijn de lentemaanden van april tot juni als je de gevoelig koude watertemperaturen (14-15°C) aankan.

Voor eenmalig duiken op Mallorca zijn prijzen van 40 tot 50 euro normaal. Dit is inclusief de boottocht naar de duikstek, de uitrusting en de verzekering. Als je meerdere duiken bij dezelfde aanbieder boekt, is er meestal een korting. Proefduiken in zee kost tussen de 60 en 90 euro, afhankelijk van de duur en aanbieder.

Uitgebreide duikcursussen zijn veel duurder. Een reguliere PADI Scuba Diver duikcursus kost ongeveer 240 euro, de PADI Open Water Diver 370 euro.

Een tip: als je je familie of partner niet kunt overtuigen om met je mee te duiken op Mallorca, moet je een reis plannen naar het Palma Aquarium in C'an Pastilla. Hier blijf je allemaal droog terwijl je het onderwaterleven van de westelijke Middellandse Zee observeert in enorme aquaria. Tegelijkertijd verzamel je waardevolle biologische informatie die je later tijdens het duiken op Mallorca kunt gebruiken om verschillende zeedieren gemakkelijker te identificeren.