Spaanse tapas


Dit zijn de vijf populairste Spaanse tapas van 2023

Sinds 2010 wordt Wereld Tapas Dag gevierd in Spanje, inclusief Mallorca en de naburige eilanden, elke derde donderdag van juni. De zogenaamde "tapas" zijn kleine hapjes die meestal in bars en restaurants worden geserveerd met wijn, bier of frisdrank. De meest populaire tijd van de dag voor de snack, populair bij zowel de lokale bevolking als buitenlandse toeristen, is lunchtijd. Mensen ontmoeten vrienden en familie om tapas te eten, vooral in het weekend.

Volgens een onderzoek van online gastronomische krokettenwinkel Croquetasricas.com zijn er duidelijke favorieten als het om Spaanse hapjes gaat. Volgens een recente ranking zijn deze vijf tapas het meest geconsumeerd in 2023.

Tortilla de Patatas

Een tortilla is een Spaanse omelet gemaakt van eieren met aardappelen en optionele uien. Het wordt tortilla española of tortilla de patatas genoemd om het te onderscheiden van de tortilla francesa, die geen aardappelen bevat. Het is niet te verwarren met de gelijknamige Mexicaanse flatbread. De tapa is vooral populair in Madrid, Fuerteventura en Baskenland.

Kroketten

Spaanse kroketten zijn een van de meest populaire tapas in de Spaanse keuken. Croquetas, zoals ze meestal worden genoemd, worden geleverd met een grote verscheidenheid aan vullingen. Bijvoorbeeld met kip, spinazie, kabeljauw of ham. De gebakken broodjes worden ambachtelijk bereid met bechamelsaus en smaken bijzonder lekker bij een fris biertje of koude drank.

Patatas bravas

De pittige aardappelpartjes zijn een van de meest populaire hapjes in Spanje. In bijna elke bar en restaurant staat deze tapa op de kaart. De "wilde aardappelen" moeten echter niet worden verward met friet. De aardappelpartjes moeten zacht zijn van binnen en krokant en goudbruin van buiten. Er wordt een pittige bravasaus of de knoflookcrème aioli bij geserveerd.

Ensaladilla rusa

De "Ensaladilla rusa" is een van de bekendste aardappelsalades in Spanje, die in geen enkele tapasbar mag ontbreken. Het wordt meestal bereid met ei, tonijn, erwten, wortelen, mayonaise en aardappelen. Afhankelijk van de regio en bar kunnen ook de ingrediënten verschillen.

Calamares à la Romana

Calamares a la romana is een populaire Spaanse tapa gemaakt met gefrituurde inktvisringen. De inktvis wordt in bloem gerold en vervolgens in olie gebakken tot ze krokant en goudbruin zijn. Bijzonder lekker zijn de inktvisringen met een scheutje citroen en de knoflookcrème genaamd aioli.

In de Zuid-Spaanse regio Andalusië zijn tapas gratis bij drankjes. Je moet er echter wel voor betalen op het eiland. Een groter deel van het gerecht wordt "Ración" genoemd. Er zijn ook pincho's. Dat laatste is de Baskische tapasvariant, die meestal uitgebreider wordt bereid.