Formentor met de auto


Rush op het schiereiland Formentor: de gemeente Pollença wil de toegang nog langer gesloten houden

In de toekomst wordt de regelgeving voor personenauto's en huurauto's verlengd tot oktober en november

Vanwege de grote toestroom van bezoekers eist de gemeente Pollença, in het zuidwesten van Mallorca, dat de toegang tot privévoertuigen en huurauto's op Kaap Formentor tijdens het seizoen nog eens twee maanden gesloten is. Volgens de gemeente zal de toegang voor auto's, motorfietsen en andere voertuigen ook in oktober en november aanzienlijk beperkt zijn. Voorheen gold de toegangssluiting alleen in het hoogseizoen van juni tot en met september tussen 10.00 en 22.30 uur.

Maar volgens de burgemeester van Pollença, Martí March, is dit niet langer genoeg. “Vooral dit jaar hebben we een groot aantal toeristen en dagjesmensen op het schiereiland Formentor geregistreerd, zelfs buiten het seizoen. Om ieders veiligheid te garanderen, doen we daarom een ​​beroep op de Spaanse transportautoriteit DGT, het eiland raad en de regering van de Balearen, om de toegangsbeperkingen te verlengen tot twee maanden."

Vorig jaar werd de toegang gecontroleerd met automatische slagbomen. In de zomermaanden mochten tussen 10.00 en 22.30 uur alleen voertuigen met speciale vergunningen passeren; het niet naleven ervan kon een boete opleveren.

Als alternatief kan het schiereiland Formentor met de bus worden bereikt. Deze waren het afgelopen seizoen 2023 echter vaak overvol en konden nauwelijks aan de grote vraag voldoen. De gemeente Pollença roept daarom op om de bussen te vervangen door minibussen en de frequentie te verhogen. Naast de lijn die Alcúdia met de vuurtoren van Formentor verbindt, moet er een tweede shuttlebus worden opgezet van Port de Pollença naar de vuurtoren.

Het schiereiland Formentor en het uitkijkplatform Mirador de El Colomer behoren waarschijnlijk tot de meest populaire excursiebestemmingen op Mallorca. Kaap Formentor grenst aan de baai van Pollença en is het meest noordelijke punt van het Baleareneiland. De vuurtoren is ook een populaire bestemming voor toeristen en de lokale bevolking.